Derfor er gulvisolering vigtigt

Du ved formentlig godt, at ydermurene i dit hjem skal isoleres. Måske ved du endda også hvorfor, og hvilke fordele det har, når din bolig er ordentligt isoleret. Men var du klar over, at dit gulv rent faktisk også er isoleret i større eller mindre grad? 

Gulvisolering er for mange et overset emne, når det kommer til godt indeklima. Hvis du også synes, at der altid er lidt fodkoldt i dit hjem, så kan det være, at det er tid til en efterisolering. Men hvor skal du starte i sådan en proces, og hvad skal du vide? Det kan du få et kort overblik over lige her.

Hvorfor er efterisolering af gulv vigtigt?

Måske tænker du ikke, at dit gulv trænger til ekstra isolering, men at få efterisoleret ens gulv har mange fordele. 

Faktisk er det sådan, at mange boliger af ældre dato har for lidt isolering i gulvet. Til de teknisk anlagte betyder det konkret, at der ofte kun er op mod 100 millimeter isolering under brædderne i de fleste hjem, hvor det i dag anbefales at have minimum 150 millimeter. Grundlæggende kan det have store konsekvenser for dit indeklima og din økonomi.

Fordelene ved at få efterisoleret ens gulv synes nemlig at stå i kø. Kort fortalt betyder en for dårlig isolering, at varmen siver ud gennem gulvbrædderne og ned mod en uopvarmet kælder eller ud i jorden. Det betyder dermed, at en efterisolering af dit gulv kan betyde store besparelser på varmeregningen og dermed kan forbedre din økonomi, i og med at du får mindre varmetab gennem gulvet. 

Derudover får du selvfølgelig et bedre indeklima, en øget komfort, en lavere CO2-udledning – som er rigtig godt i disse klimabekymrings-tider – og endda mindre risiko for fugt og svamp.

Fritidsmarkedet.dk kan du læse meget mere om alt, hvad der er værd at vide, om efterisolering af dit gulv.

Hvordan efterisolere du gulvet?

En efterisolering af gulv kan snildt ordnes af dig selv, hvis du er fiks på fingrene. Er dine håndværksevner derimod bedst på en computer eller i køkkenet, kan det anbefales at få en ekspert til at gøre det for dig. 

Hele processen afhænger af, hvilken type hus du har, og hvilken type gulv der er lagt. Generelt har ældre huse med hævede gulve over et hulrum, eller en kælder, ofte mere brug for efterisolering sammenlignet med nyere huse, som ofte er godt isoleret fra start af. 

Derfor afhænger valget af dine materialer også meget af huset. Brug god tid på at sætte dig ind i de forskellige materialer og deres dertilhørende, såkaldte, R-værdi, som er den matematiske betegnelse for isoleringsevne. Jo tykkere materialet er, jo højere er værdien. 

De typiske isoleringsmaterialer er velkendte materialer som rockwool eller glasuld. Her kan det selvfølgelig altid anbefales at bruge støvmasker og handsker, når du arbejder med disse. 

Det er en omfattende proces, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig godt ind i sagen, før du begynder på projektet. Få eventuelt en ekspert ud for at kigge med et inspektionskamera, eller gå online, og læs mere om gør-det-selv-projektet.


Skriv et svar